De Week van de Toegankelijkheid is weer begonnen! Tijdens deze jaarlijks terugkerende week wordt aandacht gevraagd voor een toegankelijke samenleving voor iedereen met een beperking. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd waar jij ook aan mee kunt doen! Vanwege het coronavirus vinden veel activiteiten dit jaar online plaats.

Helaas komen mensen met een beperking in het dagelijks leven nog steeds veel obstakels tegen. Denk aan ontoegankelijke cafés en restaurants, maar ook bijvoorbeeld aan onvolledige of onduidelijke informatie op websites, of werknemers die niet weten wat ze kunnen doen als ze te maken krijgen met mensen die een beperking hebben.

Toegankelijk recreëren
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor toegankelijk recreëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toegankelijkheid van stadscentra, musea, pretparken, monumenten, theaters, evenementen en natuurgebieden. Veel gemeenten in Nederland werken al hard om hun stad voor iedereen toegankelijk te maken. Ook veel bedrijven en organisaties hebben al verschillende initiatieven en activiteiten ondernomen om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen.

Elke Trein een Plee, Teken Mee!
Een van de initiatieven dit jaar is Elke Trein een Plee, Teken Mee!, waarmee de actiegroep Treinen Met Toiletten/Pleeback en Ambassadeurs Toiletalliantie de gemeente Winterswijk oproept om in actie te komen tegen de toiletloze trein op het traject Arnhem-Winterswijk. De actiegroep vraagt de gemeente om op te komen voor de belangen van mensen die niet zonder toilet in de trein kunnen reizen.

Op donderdag 8 oktober verzamelen Sandra Gosseling en Greetje van Amstel van de actiegroep tussen 14:30 en 16:30 uur handtekeningen bij het station in Winterswijk. De dames zijn herkenbaar aan hun bolderkar, de rollen wc-papier, de actieborden en de po’s. Aan het eind van de middag vertrekken zij naar het gemeentehuis om de handtekeningen aan te bieden aan de Winterswijkse wethouder van Mobiliteit. Uiteraard gebeurt dit alles coronaveilig buiten, met mondkapjes en op 1,5 meter afstand. Later zal de petitie ook worden aangeboden aan de andere gemeenten langs de toiletloze lijn: Aalten, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Montferland, Zevenaar, Duiven, Westervoort en Arnhem.

Weten wat er nog meer te doen is deze week? Op de website van de Week van de Toegankelijkheid vind je per provincie welke initiatieven er waar en wanneer plaatsvinden.

De Week van de Toegankelijkheid is een project van Ieder(in), een landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Ga voor meer informatie naar Iederin.nl.

contact

contact

contact

kontakt

Week van de Toegankelijkheid