De strijd om de titel Dorpshuis van het Jaar is weer losgebarsten. Voor het vierde jaar op rij test rolstoelgebruiker en toegankelijkheidsexpert Jan Troost de toegankelijkheid van de zes buurthuizen die meedingen naar de prestigieuze titel. En dat doet hij – hoe kan het ook anders - in een rolstoel van O4 Wheelchairs!

De wedstrijd mag dan Dorpshuis van het Jaar heten, alle ontmoetingsplekken in Gelderland – zowel in stad als dorp – konden zich aanmelden. En dat gebeurde dan ook. Vele mooie, leuke en inspirerende en zelfs innovatieve ontmoetingsplekken hebben zich via de website van de prestigieuze verkiezing ingeschreven.

Finalisten
Een deskundige jury, waar ook Jan Troost deel van uitmaakt, heeft alle aanmeldingen beoordeeld en vervolgens zes finalisten geselecteerd. Dit zijn in willekeurige volgorde: Bolderburen in Culemborg, Ontmoetingscentrum de Paulus in Winssen, De stadsboerin in Doetinchem, Ons Honk in Apeldoorn-Zuid, Wijkcentrum Wijchen Zuid in Wijchen en De Broederij in Nijmegen.

Toegankelijkheid
De zes locaties worden beoordeeld op enkele hoofdthema’s, waar de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers er een van is. Als ervaringsdeskundige heeft Jan Troost oog voor alles wat met toegankelijkheid te maken heeft. Zo kijkt hij of een helling niet te steil is, of het mindervalidentoilet op orde is en hij let zelfs op de hoogte van bordjes. Dit doet hij dit jaar in een gebruiksvriendelijke en zeer wendbare rolstoel van O4 Wheelchairs.

Samendoen
Een ander thema dat dit jaar centraal staat is het samendoen. Dorpshuizen die ‘samendoen’ op een nieuwe manier organiseren en nieuwe verbindingen leggen – bijvoorbeeld met de omgeving, tussen jongeren en ouderen of met hun buurdorpen – maken kans op de titel in 2020.

Omroep Gelderland
Net als voorgaande jaren doet presentatrice Angelique Krüger voor Omroep Gelderland verslag van de wedstrijd en gaat langs bij de zes finalisten. Tijdens acht afleveringen gaan de genomineerden de strijd met elkaar aan. De eerste aflevering werd 11 oktober uitgezonden. Alle finalisten krijgen 750 euro. Het dorpshuis dat wint krijgt bovenop die 750 euro nog eens 2.500 euro én de titel Dorpshuis van het Jaar 2020. Bekijk hieronder de derde aflevering in de serie, waarin Jan Troost in zijn OlympicHopper de toegankelijkheid test van Ons Honk in Apeldoorn-Zuid.

Leefbaarheid van Gelderland
De verkiezing Dorpshuis van het Jaar is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland, Omroep Gelderland en provincie Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie bestaat uit Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK), Plattelands Jongeren Gelderland (PJG), Spectrum partner met elan en Zorgbelang Inclusief. Samen zetten zij zich in voor de leefbaarheid van Gelderland. Ga voor meer informatie naar www.dorpshuisvanhetjaar.nl of Facebook.

Meer weten over de OlympicHopper? Neem contact met ons op!

Dorpshuis van het jaar 25 oktober 2020 - Ons Honk in Apeldoorn - Zuid

Gerelateerde inhoud: 

contact

contact

contact

kontakt

Jan Troost test toegankelijkheid Dorpshuis van het Jaar