Regelmatig schrijft Laura de Vaan, een door ons gesponsorde Paralympisch Handbikester, interessante artikelen over haar dagelijks leven en de onderwerpen welke zij zoal tegenkomt. Dit keer een controversieel onderwerp; de incontinentiehoes!

"Je zult wel denken, waar gaat dit verhaal nu naar toe. Het is niet gebruikelijk om, als het over rolstoelen gaat, het onderwerp incontinentiehoes aan te kaarten. Het impliceert immers dat je incontinent bent. De hoes beschermt het zitkussen van jouw rolstoel bij een ‘ongelukje’. En bij een ‘ongelukje’ hoeft de hoes slechts te worden afgenomen en is het leed (wat betreft het rolstoelkussen) weer geleden. Bij de rolstoelen van O4 Wheelchairs wordt er vaak een tweede (reguliere) hoes overheen gedaan. Een incontinentiehoes voelt over het algemeen behoorlijk warm aan, een ongemak dat door het gebruik van een tweede reguliere hoes wordt ondervangen. Een bijkomend voordeel is dat deze reguliere hoes bij de Hoppers van O4 makkelijk en snel worden verwijderd en gewassen. De incontinentiehoes kan met een doekje worden afgenomen en is dan ook weer schoon. Andere rolstoelmerken combineren beide hoezen in één hoes en kan het geheel in de wasmachine, nadelig hieraan is dat je altijd een tweede gelijkwaardige hoes nodig hebt en ook bij je moet hebben.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik geen last heb van incontinentie, toch heb ik een incontinentiehoes om mijn kussen zitten. Een incontinentiehoes beschermt het kussen niet alleen bij incontinentie maar een dergelijke hoes beschermt het kussen tegen vocht in het algemeen. Zo maak ik gebruik van mijn rolstoel en aankoppelfiets in alle weersomstandigheden. Ook als het regent, laat ik me veelal niet weerhouden om naar buiten te gaan. Dan is het prettig dat mijn kussen niet nat wordt (ook door het gebruik van een Raindek) en helpt een niet-vocht doorlatende hoes mijn kussen te beschermen.

Een situatie waarin mijn kussen vaker te lijden heeft van vocht is na een training. Zoals u wellicht weet, handbike ik veel. Daarbij zweet ik veel. Vanuit mijn racehandbike neem ik plaats in mijn rolstoel. Waar andere sporters in die gevallen vaak hun kussen omdraaien, kan ik dat niet. Het kussen in een O4 rolstoel zit verwerkt in het frame. Bijzonder fijn is het dan dat ik een vochtwerende hoes heb. Ik kan met mijn natte sportkleding in mijn rolstoel gaan zitten en naar de badkamer om te douchen en droge kleren aan te trekken. De hoes droog ik af met een handdoek en klaar is kees. Aangezien ik bijna dagelijks met dergelijke omstandigheden te maken heb, heb ik er geen tweede reguliere hoes meer omheen zitten.

Ook in het zwembad is de vochtwerende hoes een uitkomst. Druipnat kom ik uit het water. En ondanks dat ik een handdoek in mijn rolstoel heb liggen, komt er vocht op het kussen. Wederom voorkomt de vochtwerende hoes dat het kussen zelf nat wordt.

Uit mijn verhaal en het gebruik van verschillende woorden voor de incontinentiehoes kunt u opmaken dat ik worstel met de terminologie. Ik daag u dan ook uit een ander woord voor de hoes te bedenken die de lading beter dekt (en minder beladen is). Ik ben benieuwd naar de suggesties, en mail deze naar dit adres!"

contact

contact

contact

kontakt

Hoe bescherm je jouw rolstoel tegen vocht?