Alert, spontaan, eigenzinnig en actueel. Zo laat de Turks-Nederlandse cabaretière, columniste, presentatrice en actrice Funda Müjde zich het best omschrijven. Bij het grote publiek werd zij bekend door haar bekroonde hoofdrol in de film Julia’s geheim, maar ook door rollen in televisieseries zoals Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West, Zeg ‘ns Aaa, Hallo Holland en Goede Tijden Slechte Tijden.

Na een ernstig verkeersongeluk in 2007 was Funda veroordeeld tot het gebruik van een rolstoel. Dit heeft haar echter niet belemmerd om haar activiteiten met tomeloze energie en inzet weer op te pakken. Inmiddels is ze bezig met haar tweede theatervoorstelling ‘Funda stelt zich aan’. Hierin trotseert zij haar eerste zelfstandige reis, die ze tegenwoordig deels aflegt in een WorkHopper van O4 Wheelchairs. Haar ervaringen met deze rolstoel deelt ze in een serie blogs én vlogs op de website en de Facebookpagina van O4 Wheelchairs.

‘Afgelopen zomer heb ik een operatie ondergaan. De eerste twee weken na de operatie moest ik veel liggen. Dat lijkt geen moeilijke opdracht voor iemand met een dwarslaesie en een overwegend zittend bestaan. Niets is minder waar. Al ervaar ik het zitten in mijn rolstoel soms als een gedwongen fysieke gevangenschap, ik doe van alles om een actief bestaan te hebben. Van sporten, zwemmen tot autorijden en gewoon naar de wc gaan; ik ben de hele dag ‘actief’ en ga continu in- en uit mijn rolstoel. Daarom leek de verplichte bedrust mij vreselijk. Je kunt niet 24 uur per dag slapen, lezen of Netflix kijken. Die activiteiten zijn leuk als ze kunnen worden afgewisseld.

De WorkHopper bood mij de kans om het advies van de chirurg te volgen en toch af en toe uit bed te gaan. Mijn lief hielp me in de WorkHopper, waarna hij de stoel in de ligstand zette en mij van de ene kamer naar de andere rolde. Ik kon in ligstand en met mijn verse operatiewond zelf niet rollen.

Kinderwagen
Hij plaagde mij dat hij een kinderwagen vooruitduwde. Mijn zus was over uit Istanbul en iedereen had lol. Ik misgunde ze hun lol niet; zolang ze zo goed voor mij zorgden, ach. Zo miste ik die gezelligheid in huis ook niet. Als ik op bed lag hoorde ik die gezellige geluiden en in de WorkHopper kon ik er regelmatig bij zijn.

Mijn benen werden ondersteund op een poef die ik speciaal hiervoor gebruik. Zo bleef ik mobiel en hoefde ik niet steeds transfers te ondergaan en was ik toch in ligstand. Ik blij, mijn huisgenoten blij en zelfs mijn chirurg blij. En de WorkHopper is op een andere manier ook heel nuttig gebleken. De WorkHopper als RustHopper?’  

Meer van Funda zien? Dit najaar vervolgt Funda haar reis langs Nederlandse theaterzalen met haar nieuwe theatervoorstelling ‘Funda stelt zich aan’. Ga voor meer informatie naar Fundam.nl

Funda Muijde herstelt na operatie in O4 WorkHopper

<>
Gerelateerde inhoud: 

contact

kontakt

contact

contact

Funda Müjde gebruikt haar WorkHopper als RustHopper