Als rolstoelgebruiker weet je: rijden in een rolstoel kost veel energie. Het vraagt veel van je schouders, ellebogen, polsen en vingers. De hoepels van je rolstoel spelen hierbij een cruciale rol. Ze kunnen het verschil maken tussen uitgeput zijn aan het eind van de (werk)dag of juist energie overhouden om nog andere leuke dingen te doen. Bij O4 Wheelchairs heb je de keuze tussen hoepels in diverse vormen en materialen, passend bij jouw behoeften en wensen, om jouw energieniveau op peil te houden. Je leest er meer over in onze nieuwe blog.
Bekijk hier onze verschillende hoepelvormen en -materialen.
De energie die je in de hoepels van je rolstoel stopt, moet maximaal ten goede komen aan de richting waarin je je voortbeweegt. De vorm van de hoepel is hierin heel belangrijk. Een door de vorm gestuurde hand verlicht namelijk de kracht die nodig is om vooruit te komen. Daarnaast is het materiaal waarvan de hoepels zijn gemaakt bepalend voor welke hoepels je kiest. Bij O4 kun je kiezen uit diverse vormen en materialen.
Roestvrij stalen hoepels
De meest voorkomende hoepels zijn gemaakt van roestvrij staal. De hoepels zijn klein en rond van vorm en bedoeld voor robuust gebruik. Als ze beschadigd zijn, kunnen ze weer mooi glad worden gemaakt. Een nadeel van stalen hoepels is dat ze bij regen glad worden en bij koud weer koud aanvoelen. Wel zijn ze een goed alternatief voor rolstoelgebruikers die allergisch zijn voor chroom.
Aluminium geanodiseerde hoepels
Deze hoepels zijn goedkoop en worden daarom veel toegepast. Het oppervlakte van de hoepels is glad waardoor je relatief hard moet knijpen voor voldoende grip. Doordat ze geanodiseerd zijn, is er minder kans op corrosie. Nadeel is dat de hoepels net als die van roestvrij staal glad worden als het regent en koud aanvoelen als de temperatuur daalt.
Ergo grip smal en breed
Hoepels met een smalle ergonomische grip maken het mogelijk om, met voldoende grip, met de palm van je hand te rijden. Sturen doe je met je vingers aan de (gladde) zijkant. De brede ergonomisch gevormde hoepels hebben een rubberlaag aan de bovenkant voor een betere grip. De bedieningskracht van deze hoepels is heel laag omdat het wiel al wordt meegenomen door het gewicht van je onderarm en hand. Hierdoor kun je, met voldoende grip, rijden met de palm van je hand. Net als bij de smalle ergo grip stuur je met je vingers aan de (gladde) zijkant.
Tetra hoepels
Dit zijn kleine ronde hoepels met een extra rubberlaag voor extra grip. Het rubber zit vast en glijdt niet als de gebruiker de hoepels gebruikt. Tetra hoepels zijn bedoeld voor mensen met een beperkte handfunctie.
Para hoepels
Para hoepels zijn vergelijkbaar met de tetra hoepels, met het verschil dat er een kunststof hoes om de hoepel zit. Deze hoes is minder stroef dan het rubber van de tetra hoepel. Net als tetra hoepels zijn para hoepels bedoeld voor mensen met een beperkte handfunctie.
Verchroomde hoepels
Verchroomde hoepels zijn qua vorm en grootte vergelijkbaar met roestvrij stalen hoepels. Doordat de hoepels verchroomd zijn, glanzen ze. De hoepels zijn niet geschikt voor mensen met een chroomallergie.
CURVE hoepels
De CURVE hoepels van Carbolife kunnen worden geleverd in zowel een standaard uitvoering als een tetra uitvoering. Deze vorm ligt prettig in de hand en zorgt voor een natuurlijke grip. Dit maakt de kans op verkramping kleiner. Je hoeft dus minder moeite te doen om je rolstoel aan te drijven. Hierdoor raken je handen minder snel vermoeid.
Gekko’s
Gekko’s, eveneens van Carbolife, zijn verkrijgbaar in een kleine en grote uitvoering. Deze hoepels bieden door hun ergonomische vorm een goede grip en de bedieningskracht is laag. Dit maakt het makkelijker om de rolstoel te handelen.
Andere hoepelvormen
Ook voor rolstoelgebruikers met quadriplegie en tetraplegie hebben wij verschillende hoepelvormen voor de beste ondersteuning en krachtoverbrenging. Wil je je rolstoel verfraaien of personaliseren? Dan kun je kiezen voor ovaalvormige hoepels met extra grip en soft touch of voor houten ovalen hoepels. Hoepels met antislip verminderen de kracht op de vingers en hiermee op de gewrichten in je vingers. Ook voorkomt antislip beschadigingen door het carpale-tunnelsyndroom aan de polsen en pezen.
Meer weten over onze verschillende hoepels? Bekijk dan deze poster of neem voor vrijblijvend advies contact met ons op!