‘The world is your oyster!’ Deze prachtige Engelse uitdrukking - letterlijk vertaald: ‘de wereld is jouw oester’ – betekent dat je alles kunt doen en bereiken in je leven wat je maar wilt. Dat geldt ook als je in je rolstoel op vakantie wilt. Tegenwoordig is er geen enkele reden meer waarom je als rolstoelgebruiker niet lekker op reis kunt. Het enige dat je moet doen is je vakantie in een rolstoel goed voorbereiden. Deze vijf tips helpen je alvast op weg!

1. Plan je reis ruim van tevoren
Heb je een bestemming voor je vakantie in gedachten, begin dan met de weg ernaartoe. Ga je met het vliegtuig en wil je je rolstoel meenemen? Elke luchtvaartmaatschappij heeft weer andere voorwaarden en beperkingen voor gewicht en grootte voor het meenemen van rolstoelen aan boord. Bekijk de richtlijnen van enkele luchtvaartmaatschappijen hieronder:

Heb je een handbewogen rolstoel met opvouwbaar frame, dan kun je deze eenvoudig inklappen en net als je eventuele andere ruimbagage inchecken bij de incheckbalie. Heb je een handbewogen rolstoel met vast frame, dan kun je deze meestal zonder problemen inchecken. Wel is het raadzaam om minstens 48 uur voor vertrek, of nog beter, op het moment van de boeking contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

Reis je met de trein en heb je hulp nodig bij het in-, over en uitstappen? Dan kun je gratis gebruikmaken van NS Reisassistentie. NS Reisassistentie is 24/7 aan te vragen, dus ook voor nachttreinen. Wil je weten of je je rolstoel of een ander hulpmiddel mee mag nemen? Op de website van NS vind je alle benodigde informatie over het vervoer van hulpmiddelen per trein. Er is een maximum aantal plaatsen in de trein voor reizigers die gebruikmaken van een hulpmiddel. Het kan daardoor gebeuren dat je een trein eerder of later moet nemen.

2. Sluit een verzekering af
Check voordat je een ticket boekt of je rolstoel onder je reisverzekering valt. Het kan zijn dat je een extra dekking nodig hebt of een ​​specifieke declaratie moet indienen om geld terug te krijgen in het geval van verlies of schade aan je rolstoel. Om onvoorziene situaties te vermijden, kun je ook overwegen om een rolstoel te huren op je bestemming in plaats van je eigen rolstoel mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat deze waarschijnlijk niet zo comfortabel is als je eigen op maat gemaakte rolstoel.

3. Onderzoek je bestemming
Het is verstandig om van tevoren goed te bedenken wat je tijdens je vakantie allemaal wilt doen en uit te zoeken of dit ook kan. De meeste musea, theaters en winkelcentra hebben een website waar je informatie vindt over de toegankelijkheid. Een belletje of mail sturen om zeker te zijn, kan natuurlijk ook. Wel is het slim om een lijstje te hebben van verschillende plekken en attracties die je wilt bezoeken, voor het geval er één gesloten blijkt of toch minder toegankelijk dan je dacht.

4. Boek de juiste accommodatie
Vaak liggen de goedkoopste hotels niet in het centrum van een stad. Wil je verblijven op een handige en toegankelijke locatie, dan kan het geen kwaad om wat extra te betalen voor een meer centraal gelegen accommodatie. Onderzoek van tevoren het gebied waar je wilt verblijven, zodat je weet dat je gemakkelijk kunt rondreizen. Kijk bijvoorbeeld of er een trein-, bus-, of metrostation in de buurt is. Ook is het de moeite waard om een accommodatie te kiezen in de buurt van enkele plekken die je graag zou willen zien. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een reisbureau in om je te helpen met het plannen van je vakantie in een rolstoel.

5. Zorg voor een comfortabele rolstoel
In je rolstoel op vakantie is fantastisch, zolang je een rolstoel hebt waar je de hele dag comfortabel en pijnvrij in kunt zitten. In de rolstoelen van O4 Wheelchairs zit je de hele dag rechtop, zonder dat je longen of andere organen onder druk komen te staan. Bovendien rijden de rolstoelen uiterst licht, wat heel prettig is als je de hele dag in touw bent. De verende dynamische tipcontrol maakt van de zwaartekracht je bondgenoot; de vrije val naar achter is niet meer merkbaar en volledig afgezekerd. Relaxt rijden dus in een rolstoel die je helpt en ondersteunt en waarin je aan het eind van de dag nog energie over hebt voor een drankje in een café!

Alles geregeld? Dan staat niets je meer in de weg om in je rolstoel op vakantie te  gaan en een andere cultuur te ervaren. Meer weten? In een volgend blog deelt O4-rijder Paul Surreaux uit Frankrijk nog meer reistips!

contact

kontakt

contact

contact

Goed voorbereid op vakantie