In deze blog besteden wij aandacht aan rolstoeltoegankelijkheid. Rolstoelgebruikster en paralympisch kampioene Laura de Vaan deelt haar ervaringen!

"Bij het binnengaan van een etablissement stuit ik op een drempel. Met mijn tipcontrols (vind ik een mooier woord dan 'anti-kiepwielen') kom ik daar niet overheen. Ik hoor u denken, 'dat weet toch iedereen, daarom zijn tipcontrols zo onhandig'. Maar uit ervaring weet ik ook dat ze voordelen hebben. Ik heb mijn rolstoel heel scherp afgesteld staan en zonder tipcontrols zou ik met enige regelmaat op de grond liggen. En dat is toch enigszins gênant (en pijnlijk bovendien). De 'nadelen' neem ik op de koop toe. En deze zijn er eigenlijk nauwelijks. Ik heb dynamische tipcontrols. De tipcontrols veren, hierdoor is het nemen van normale stoepranden en opstapjes mogelijk. Zelden kom ik dus een drempel tegen die daadwerkelijk een obstakel vormt. Echter, met een simpele beweging schuif ik de tipcontrols in het frame. Eenmaal binnen schuif ik ze met eenzelfde simpele beweging ook weer uit. Het obstakel is overwonnen en eenmaal binnen geniet ik weer van de voordelen van de tipcontrols, licht rijden en ontspannen achterover leunen."

Zoals Laura de Vaan aangeeft, kunnen de tipcontrols aan jouw rolstoel in sommige situaties jouw mobiliteit en vrijheid beperken. Het nemen van obstakels met hoogteverschil kunnen tot problemen leiden. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende initiatieven voor rolstoelgebruikers om te zien of en in welke mate een locatie rolstoeltoegankelijk is. Zo is google bijvoorbeeld met een initiatief begonnen om op hun kaartenapplicatie google maps weer te geven of locaties rolstoeltoegankelijk zijn of niet. Daarnaast bestaan er apps, zoals bijvoorbeeld ‘onwheels’, waar je voor jezelf bij houden waar je wel en niet naar binnen kan met jouw rolstoel. Hierin kun jij dan aangeven wat de hoogte is van drempels die je kunt nemen met jouw Hopper. Verder kun je aangeven welke breedte een deur minimaal moet hebben om met jou rolstoel naar binnen te kunnen.

In een eerdere blog hebben wij het gehad over de mogelijkheid om voordat je een stad bezoekt te kijken waar je met je rolstoel naar binnen kan. Ook zeker nuttig!

Er zijn gelukkig steeds meer initiatieven waar rolstoelgebruikers van kunnen profiteren om hun reis vooraf beter in kaart te kunnen brengen. Heb jij nou nog tips of aanvullingen? Die horen wij natuurlijk graag!

O4 WheelChairs Health WheelChair

contact

kontakt

contact

contact

Het nemen van een obstakel is met jouw Hopper van O4 wheelchairs zeker geen probleem meer!