Na het behalen van de Nederlandse titel Handbiken bij de vrouwen, zette paralympisch handbikester Laura de Vaan anderhalf jaar geleden definitief een punt achter haar professionele sportcarrière. O4 Wheelchairs heeft Laura gedurende haar loopbaan altijd gesponsord en intensief met haar samengewerkt. En nu is ze terug! Niet als atleet, maar als onze kersverse blogger neemt ze je mee in haar belevenissen in rolstoelland. In haar eerste blog vertelt ze over de voordelen die zij ervaart van onze verstelbare rugleuning.

‘Ik hoor je denken: wat valt er te innoveren aan een rolstoel? Bij een elektrische rolstoel kun je je daar misschien nog iets bij voorstellen. Maar bij een handbewogen rolstoel, hoe dan?

Beenbak
Ruim tien jaar geleden maakte ik kennis met O4 Wheelchairs. Niet omdat ik een nieuwe rolstoel nodig had, maar omdat ik een beenbak nodig had voor in mijn handbike. Zonder beenbak op maat kon ik niet op mijn knieën in mijn racehandbike zitten. Dat doet en deed te veel pijn. O4 Wheelchairs maakte voor mij die beenbak. In de showroom probeerde ik natuurlijk ook even hun rolstoelen uit. Ik was direct verkocht.

Verstelbare rugleuning
De rolstoelen van O4 Wheelchairs hebben een verstelbare rugleuning. Voor mij betekent dat iets minder pijn. Of eigenlijk betekent het dat ik minder snel meer pijn krijg. En dat maakt het leven een stuk plezieriger. Veel fabrikanten schrijven dat ze een verstelbare rugleuning hebben, en dat is ook zo. Alleen, je hebt gereedschap nodig om de rugleuning te verstellen. In de praktijk stel je zo’n rugleuning één keer in en daar blijft het bij. Heel anders is dat met de verstelbare rugleuning van O4 Wheelchairs. Die rugleuning kun je zittend vanuit de rolstoel op elk moment verstellen, zónder gereedschap.

Charmanter
Je bedient de beugel of hendel vanuit de rolstoel. Veel kracht is er niet voor nodig. Met mijn rechterhand bedien ik de hendel en mijn linkerarm haak ik om de rugleuning. Zo bepaal ik de positie van mijn rugleuning. Staat de rugleuning in de juiste stand, dan laat ik de hendel los. Bij mijn eerste O4 rolstoelen zat er een beugel onder de rolstoel. Tegenwoordig zit de hendel bij mij onder de rechter zitbuis. Deze hendel is niet alleen veel makkelijker te bereiken, maar ook charmanter te bedienen. Voorheen moest ik min of meer tussen mijn benen naar de beugel grijpen. Ziet u het voor u? Zelden leverde dit echte problemen op, maar charmant was anders.

Makkelijker bedienen
De positie van de hendel heeft nog een voordeel. Ik heb een zogeheten Y-frame. Dat betekent dat mijn benen door het frame tegen elkaar worden gehouden. Ik vind dit fijn zitten en ik vind het er bovendien mooi uitzien. Het oog wil tenslotte ook wat. Dit maakt het echter lastiger een hendel onder de zitting te bereiken. Nu de hendel onder de rechter zitbuis is geplaatst, is ook dit probleem verholpen. Nou ja, probleem, dat is misschien een groot woord. Maar de hendel is nu in ieder geval makkelijker te bedienen.

Upgrade scharnieren
Het verplaatsen van de hendel is niet de enige innovatie. Ook de scharnieren van de rugleuning hebben een upgrade gekregen. De scharnieren zijn lichter geworden én ze zijn preciezer in te stellen. Ik kan dus altijd die positie kiezen die op dat moment het meest prettig is.

Wisselen van positie
Ik krijg vaak de vraag of ik mijn rugleuning vaak verstel. Ja! Ik verstel mijn rugleuning vele keren per dag. Werken achter mijn bureau vraagt om een andere positie dan een wandeling, een ontspannen zit vraagt een andere houding dan een tochtje met mijn aankoppelfiets. Heb je ook een aankoppelfiets? Dan herken je vast de volgende situatie. Bij het aankoppelen van een handbike aan een rolstoel kantelt de rolstoel naar achteren. Zo komen de voorwieltjes van de rolstoel vrij van de grond. Deze houding is echter wel heel passief om lekker mee te handbiken. Ik los dat op door mijn rugleuning naar voren te zetten. Zo kan ik meer kracht zetten en komt er meer druk op mijn voorwiel. De extra kracht die ik kan ontwikkelen, wordt ook nog eens beter overgebracht op het voorwiel. En daar zit de aandrijving van de handbike. Ik zou nooit meer anders willen dan een continu verstelbare rugleuning!’

contact

kontakt

contact

contact

Blog Laura de VaanVerstelbare rugleuning O4 Wheelchairs