Bij veel gebruiksvoorwerpen is de benodigde maat van het product afhankelijk van de maat van de persoon. Denk bijvoorbeeld aan een fiets, een tennisracket of een golfstick. Er moet een optimale samenhang zijn tussen de productmaat en de mensmaat om ervoor te zorgen dat je het product zo goed mogelijk kunt gebruiken. Dit geldt ook voor een rolstoel en daarmee de wielgrootte van de rolstoel.

Verkeerde wielgrootte rolstoel
In de meeste winkels is het standaardadvies voor een rolstoel om achterwielen van 24 inch te nemen. 98% van de rolstoelgebruikers heeft dan ook een rolstoel met 24-inch achterwielen. Dit is best gek, aangezien er veel verschil zit in de lengtes van de mensen die een rolstoel kopen. Te grote of te kleine achterwielen kunnen leiden tot diverse lichamelijke klachten, zoals pijnlijke handen, armen en schouders of verkramping in het rompgebied. Met een andere wielgrootte kun je vaak opmerkelijke verbeteringen realiseren.

Hoe weet je welke wielgrootte je nodig hebt?
Kom je met de vingertoppen bij de as van het achterwiel? Dan is er volgens de vuistregel voldoende overlapping tussen jouw lichaam en de aandrijfhoepel. Dit staat garant voor voldoende hoepelbereik, een goede krachtsafwikkeling en het gezond houden van je armen en schouders. 

Als de wielgroote aansluit bij jouw lichaamsmaten, betekent dit dat je minder slagen hoeft te maken om voor uit te komen. Minder slagen betekent minder belasting van gewrichten van de armen en schouders. Alles in jouw beweging gaat rustiger en de slagtechniek wordt efficiënter. 

contact

kontakt

contact

contact

Rolstoel, rolstoel.nl, rolstoel op maat, rolstoelen, O4 Wheelchairs, wielgrootte