De mens als maat der dingen. Als er één bedrijf is dat deze uitspraak van de Griekse filosoof Protagoras letterlijk neemt, dan zijn wij van O4 Wheelchairs dat. Om je te laten zien hoe wij te werk gaan tijdens het op maat maken van een rolstoel, nemen we je graag mee in ons productieproces waarbij wij je een kijkje in de keuken geven van onze fabriek in Varsseveld.

We zitten aan een grote tafel in een van de kantoorruimtes van het bedrijf. Aan de wand hangt een aantal grote doeken van mensen in een rolstoel, gemaakt door een bevriende schilder. Voor de muur staat een aantal O4 rolstoelen, waaronder de nieuwste, in ontwikkeling zijnde rolstoel: de monoframe. Stuk voor stuk moderne, innovatieve en lichtgewicht rolstoelen.

Stef Beumer, oprichter en ontwerper van O4 Wheelchairs, laat een video zien die het proces in beeld brengt dat bij O4 Wheelchairs wordt doorlopen wanneer we voor iemand een rolstoel gaan configureren en produceren.

Stap 1: De ideale houding vinden en ervaren
Dat proces bestaat uit zeven stappen. “We beginnen bij het zoeken en vinden van de beste houding”, vertelt Stef. Dit gebeurt middels een transparante 3D Bodyscan stoel waarbij elke zitparameter van het lichaam kan worden ingesteld.  In de stoel zitten diverse elektromotoren, waarmee onder meer de kniehoek, de zithoek en rughoek kunnen worden aangepast.

“Op deze manier bepalen we hoe iemand wil zitten.” Het is een proces van twee á drie minuten waarin de ideale houding kan worden gevonden. “Net dat ene graadje meer of minder hoek kan het verschil maken om stabiel en veilig te kunnen zitten.”

Stap 2: Mensmaten verzamelen en vastleggen
Zodra de ideale houding is gevonden en is de persoon die in de stoel zit is hiermee akkoord, wordt de houding via een 3D-Bodyscan vastgelegd. “De mens in de stoel wordt als het ware geometrisch vastgelegd in talloze driehoeken.

Na het voltooien van de scan, wordt deze verzonden, geüpload in de O4 Portal (voor dealers) en vervolgens geïmporteerd in het O4 eigen bematingsprogramma. Hier wordt er een meetstoel in de scan geprojecteerd en kunnen de mensmaten worden bepaald.”

Stap 3: Semi-automatisch opmeten
In de volgende stap worden deze mensmaten vertaald naar productmaten. Dit gebeurt semi-automatisch. “Dynamica en statica hangen met elkaar samen. Om met een rolstoel te kunnen rollen, moet je een goede zithouding hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat de handafwikkeling over de hoepel van het wiel moet kloppen; iemand zou idealiter met zijn vingertoppen bij het middelpunt van het achterwiel moeten kunnen komen om daarmee een mooie bewegingsafloop te kunnen maken. Lukt dit niet, dan zou voor een groter of kleiner achterwiel gekozen kunnen worden. Deze verhouding is per mens en per rolstoelinstelling verschillend en daarom telkens anders. Dit  opmeten kijkt dus heel nauw.”

Stap 4: Size matching en simulatie
Zijn de productmaten bepaald, dan is het tijd om de stoel te ‘passen’. Dit is de volgende stap in het bematingsprogramma van O4 Wheelchairs. Hier wordt de mens in de rolstoel op de gevisualiseerd.

“In dit stadium wordt de mens op het beeldscherm gematcht met het hulpmiddel. Soms zit een klant er bij deze stap bij. Het kan voorkomen dat een eerder gegeven advies of aangegeven wens van de klant in dit stadium wordt ‘overruled’, bijvoorbeeld als we tijdens het bematen zien dat een zitinstelling voor een persoon minder geschikt is en moet worden aangepast.”

Stap 5: Configuratie in webshop
Zijn de maten bepaald, dan kan de stoel worden samengesteld in de webshop. Gebaseerd op de gemeten maten, suggereert de webshop een zitbreedte, zitdiepte, framelengte, rughoogte en achterwielgrootte. Samen met de klant kan de adviseur deze suggestie accepteren, echter kan het ook zijn dat persoonlijke wensen leiden tot een andere overweging en keuze.

Zodra alle keuzes zijn doorlopen kan een offerte worden aangevraagd. Met één druk op de knop wordt de gekozen configuratie samengevat en per email verzonden. Dealers kunnen vanuit deze stap ook de rolstoel direct bestellen, via hun eigen inlog in de portal.

Stap 6: ERP-systeem

Na het bestellen van de rolstoel vanuit de webshop wordt de gekozen configuratie in het computersysteem van O4 geïmporteerd. Naast verkoopregels ontstaan automatisch de benodigde productiedossiers om de rolstoel ook in productie te kunnen nemen.

Graag uitleggen voor de lezer wat dit inhoudt: wat heeft de lezer hieraan?

Stap 7: Productie
De rolstoel is nu klaar voor productie. In de fabriek bij ons Experience Center worden de verschillende componenten voor de uiteindelijke rolstoel op maat gemaakt. Denk aan framebuizen die worden gebogen en aan elkaar worden gelast tot rolstoelframes, zittingen die worden gemaakt en gestoffeerd en rugleuningen die worden gefabriceerd. Ook worden de rolstoelen hier opgebouwd volgens de gewenste instelling.

“Hoewel wij rolstoelen leveren, noemen wij ons graag een mobiliteitsoplosser.”, zegt Stef. “Wat wij doen is ondersteuning leveren die iemand beter laat rijden, zitten en werken. Met de mens als maat der dingen.”

Zodra de persoon waarvoor de rolstoel is gebouwd voor de eerste keer plaats neemt in zijn of haar nieuwe O4 Hopper, komt de configuratie als het ware tot leven en kan de rijder ervaren hoe de geconfigureerde maatvoering en instellingen voor hem of haar uitpakken. Om te bekijken of er dan nog optimalisatie mogelijk is, kunnen de Hoppers met hun rijders worden getest op energieverbruik.

Ten eerste kan op de O4 vierpuntsweegschaal binnen één minuut worden gekeken wat de beste gewichtsverdeling is voor een rolstoel, om zo een goede balans te realiseren. Hiermee kun je de rolstoel lekker licht te laten rijden en daardoor energie besparen. Een rit op de O4 ergometer vertelt vervolgens in welke energieklasse de rolstoel valt.

Samengevat dragen deze stappen allemaal bij aan het meest belangrijke aspect; een zo goed mogelijk aansluitend mobiliteitshulpmiddel dat daadwerkelijk wat toevoegt aan het leven van iemand met een beperkte mobiliteit.

Bekijk ook onze promotievideo waarin het hele proces stap voor stap in beeld wordt gebracht!

contact

kontakt

contact

contact

De weg naar de ideale houding