1 mei, Dag van de Arbeid. Een groot deel van de rolstoelgebruikers werkt naar hun kunnen. Daarbij hebben zij nog altijd veel obstakels te overwinnen, zowel facilitair als sociaal. Een relatief klein, maar toch veel gevoeld gemis is dat rolstoelgebruikers niet deel kunnen nemen aan het ritueel van koffie halen voor hun collega’s. O4 heeft nu een prototype multi-koffiebekerhouder ontwikkelt en vraagt twee volgers deze te testen.

In september deed O4 Wheelchairs op haar Facebook-pagina een oproep: welk rolstoelaccessoire mis jij in je dagelijks leven?

Deze reactie van Sylke kreeg bijval. O4 Wheelchairs heeft nu een prototype ontwikkelt en vraagt twee van de tipgevers hen te helpen het product te testen en te verbeteren.

‘Koffie halen hoort erbij’

Michiel Raterink, adviseur bij O4 Wheelchairs en projectleider van dit mini-project: “Onze missie is het ontwikkelen van maatwerk rolstoelen die iedereen optimaal laten rijden, zitten, werken en bewegen. Wij willen dat rolstoelgebruikers zo actief mogelijk hun leven leiden en gewoon kunnen deelnemen aan de maatschappij. Als wij zo’n dagelijks sociaal ritueel als koffie halen voor collega’s toegankelijk kunnen maken, is ook dat een uitdaging die wij graag aangaan”, aldus Michiel Raterink, adviseur bij O4 Wheelchairs.

Houder op multifunctionele klem

Op basis van de producten die Quokka gebruikt – fabrikant van rolstoelaccessoires – heeft O4 Wheelchairs nu een houder ontwikkeld waarmee twee bekers vervoerd kunnen worden. De houder kan eenvoudig worden geklikt op een multifunctionele adapter die op de rolstoel wordt gemonteerd en waaraan ook houders voor diverse frame- en rolstoeltassen kunnen worden geklikt. Met twee houders, gemonteerd rechts en links op de rolstoel, kan je dus voor drie collega’s en jezelf koffie halen. Er zijn nu twee prototypen gemaakt, waarvan O4 Wheelchairs hoopt dat twee tipgevers hem willen helpen testen en verbeteren. Deze mensen zijn op de Facebook-pagina bekend gemaakt.

Frustraties van werkende rolstoelgebruikers

Volgens recent onderzoek van O4 Wheelchairs in samenwerking met Support Magazine, ervaren werkende rolstoelgebruikers veel drempels op de werkvloer, zowel fysiek als sociaal. In de top 3 staan: 1 Geen of geen toereikend invalidentoilet, 2 Te zware deuren en 3 Geen aangepast evacuatieplan.

Download hier de whitepaper met de resultaten van het onderzoek Werkfrustraties van Rolstoelgebruikers, inclusief aanbevelingen en tips van experts.

Beperkt jouw rolstoel je in je werk? Vraag een dynamische werkrolstoel aan!

O4 Wheelchairs - In ontwikkeling: bekerhouder.

contact

kontakt

contact

contact

Haal jij vanaf nu ook koffie voor jouw collega’s?