Het Nederlandse klimaat wordt toch vooral gekenmerkt door regen. Dat levert rolstoelers veel problemen op als ze naar buiten gaan. Maar jij bent niet van suiker! De volgende tips kunnen je helpen om niet telkens met de auto te hoeven gaan. 

De dikke druppels die tegen de ramen kletteren veranderen niets aan het feit dat jij nog even naar de supermarkt moet. Die is maar vier straten verderop; vervoer is een stuk omslachtiger dan zelf even rijden met je rolstoel. En je houdt ervan om buiten te zijn; je laat je door een beetje regen toch niet weerhouden?! Wil jij het typisch Nederlandse weer trotseren? Houd dan rekening met de volgende zaken:

Grip of glijden

Nattigheid en modder; gladheid verzekerd. Voor voldoende grip op de weg met een handaangedreven rolstoel, zijn twee zaken belangrijk: profiel op je banden – zowel voor als achter – en de juiste bandenspanning. Over dat laatste punt lopen de voorkeuren uiteen, vertelt adviseur Michiel Raterink van O4 Wheelchairs. Zelf is hij een voorstander van een hogere bandenspanning. “Afhankelijk van de band zo rond de 8 bar. Een harde band heeft minder rolweerstand en kost daarom minder energie.” Echter, des te harder de band, des te minder bandoppervlak de ondergrond raakt, des te minder grip. Dus bij slechte weersomstandigheden kan het prettig zijn om banden op de rolstoel te hebben met een spanning tussen de 4 en 5 bar. “Check wel de band zelf: op de zijkant staat wat hij maximaal aan spanning kan hebben. In geval van blubber: pak daar iets meer dan de helft van”, adviseert Michiel.

Extra setje

Omdat ook profiel je rolweerstand verhoogt, hebben de meeste mensen banden met een niet al te grof profiel op hun stoel gemonteerd. Aangezien bij de meeste stoelen, zeker de Hoppers, de wielen vrij eenvoudig te wisselen zijn, is het aan te raden een extra set ‘mountainbikewielen’ aan te schaffen. Michiel: “Een goed voorbeeld zijn die van Schwalbe. Schaf ook een wieltas aan, te krijgen bij iedere fietsenzaak. Daarin kan je de gewone wielen gemakkelijk meenemen als je een activiteit gepland hebt. Wanneer je na afloop van je bosrit ergens naar binnen gaat, kan je eerst even de schone wielen aanklikken en rijd je geen modderprofiel op de vloer.” Pomp de mountainbikebanden naar je eigen voorkeur op, zachter geeft meer grip maar het profiel doet dat ook al. Michiel waarschuwt: “Mountainbikebanden kunnen over het algemeen een minder hoge druk hebben. Check goed de zijkant van de band: daar staat de maximum druk vermeld!“

Spetters

Je actieve wielset is natuurlijk niet compleet zonder zijschilden met spatrand. “Wij hebben spatranden in aluminium en carbon, beide heel licht. Carbon is nog een stuk harder waardoor ze tevens gebruikt kunnen worden om op af te steunen. Fijn voor de actieve rolstoeler die verder geen armsteunen wil.” 

Grip op de hoepel

Nattigheid verkleint niet alleen je grip op de weg, maar ook op je hoepels. Een gemakkelijke en goedkope oplossing is het dragen van rolstoelhandschoentjes. Michiel: “Bovendien beschermen deze je handen ook een beetje.” Te krijgen met en zonder vingers. Toch zal je merken dat de grip bij flinke regen en bij modder, ook met handschoentjes te wensen overlaat. Vandaar het grote aanbod aan gripversterkende hoepels. “Deze hoepels hebben een laag gevulkaniseerd kunststof dat plakt. De mate van kleverigheid varieert van para-grip (minst kleverig), tot tetra-grip en ultra-grip. Daarnaast speelt de grootte van het grip-oppervlak op de hoepel mee. Hoepels die volledig zijn bedekt met gripverhogend kunststof bieden veel grip en zijn vooral geschikt voor mensen met een beperkte handfunctie, die niet veel lange stukken rijden of niet heel hard en actief rijden. Want voor het remmen met de handen is de verhoogde grip juist heel vervelend en warm. Voor de actievere roller adviseren wij daarom de tussenvariant genaamd Ergo-grip, waarbij alleen het aandrijfgedeelte voor de duim bovenop de band is bedekt met de kunststof. En dan kan je ook nog kiezen voor Ergo-grip Active hoepels, met een smalle strook kunststof bovenop een smallere hoepel.”

Zelfs gripverhogende hoepels verliezen iets van hun grip bij nattigheid. Vandaar dat de combinatie met handschoentjes wordt aangeraden. Er bestaan ook hoepelovertrekken die gripverhogend zouden moeten werken maar die raadt Michiel sterk af: “Wij horen regelmatig dat deze hoezen, juist bij regen gaan slippen ten opzichte van de hoepel zelf. Dat kan echt gevaarlijke situaties opleveren omdat je geheel de grip verliest.”

Fashionably dry

Niets vervelender dan met een nat lijf en natte spullen aankomen op de plek van bestemming. Gelukkig is er genoeg keus in speciale regenkleding, waterdichte tassen en speciale paraplu’s. Check bijvoorbeeld eens de website van Kinetic Balance; een Nederlandse fabrikant van stijlvolle outdoor kleding voor rolstoelers. Zij maken onder meer waterdichte Raindeks voor de benen, jacks en waterafstotende tassen waarin je je spullen droog kunt vervoeren. Zelfs je smartphone of laptop. En er komt meer moois van eigen bodem. Neem de tassen van Quokka. Mooi, ergonomisch, waterafstotend en met een handig kliksysteem aan de voorkant van je frame te bevestigen zodat je er altijd bij kan.  

Voor onderweg is het aan te raden om een poncho bij je te hebben. Slimme modellen hebben een elastiek-bevestiging onder de voetplaat. Het merk Splash bijvoorbeeld heeft poncho’s met zo gewild een warme voering, in bescheiden donkerblauw met reflectiestrepen. Voor wie het leuk vindt om wat meer op te vallen is de Aidapt poncho misschien wel wat, in fel roze. Hetzelfde geldt voor de – op zijn minst bijzonder te noemen - Nubrella; een soort inklapbare koepelparaplu die je kunt bevestigen aan je stoel. Bestand tegen weer en wind, maar je zit wel letterlijk in een bubbel. Natuurlijk zijn er ook ‘gewone’ paraplus te bevestigen op je stoelframe, bijvoorbeeld van Vitility. Let er wel op dat je niet met je onderbenen, rug of zitting in de drup komt te zitten!      

Droog zitten

Als er dan toch regen op je zitting komt, heb je deze natuurlijk waterdicht gemaakt. Er zijn tig hoezen op de markt. Michiel: “Heb je een stoel met een los zitkussen, check dan online of bij je leverancier of deze voorzien is van een waterdichte hoes onder de stof. De meeste hebben dat wel. Zo niet, dan zijn er tig hoezen op maat te krijgen. O4 rolstoelen kunnen uitgerust zijn met vaste zittingen (zitting en zitkussen in 1); hiervoor leveren wij een snel en eenvoudig te monteren waterdichte beschermhoes.” Heb je een zitting van sky-leer (hoogwaardig imitatieleer)? “Eenvoudig inspuiten met vocht- en vuilwerende spray zoals je die voor schoenen hebt.” Let wel dat je het voor gebruik goed laat intrekken zodat het niet afgeeft.

Een schone stoel is het halve werk

Als het weer minder is, is het extra belangrijk je rolstoel goed en regelmatig te onderhouden, aldus Michiel. “Houd vooral de rolstoel goed schoon, zeker de draaiende delen. Als daar modder of ander vuil in gaat zitten, zorgt dat voor extra slijtage en weerstand.” In tegenstelling tot de verwachting, is extra olieën of smeren niet nodig. “De meeste lagers zijn tegenwoordig onderhoudsvrij, maar sla daar even je gebruikershandleiding op na. Smeer op onderhoudsvrije lagers zeker geen vet; dat trekt alleen maar vuil aan, met alle gevolgen van dien”, waarschuwt Michiel. Wat betreft de andere delen, geldt volgens de adviseur simpelweg: “Hoor je gepiep en gekraak? Een beetje kruipolie doet wonderen.” Of bel je je leverancier voor een onderhoudsbeurt.

Michiel heeft ten slotte nog een goede tip: “Siliconenspray. Dat wordt in de mountainbikewereld gebruikt om de onderdelen en het frame van de fiets te beschermen tegen vuil en vocht. Breng de siliconenspray aan op de hele rolstoel (behalve op de lagers), dan zal vuil minder snel hechten.”

Heb jij nog een goede tip die jou helpt om naar buiten gaan, weer of geen weer? Deel het op onze Facebook-pagina!       

contact

kontakt

contact

contact

Herfst; met je rolstoel door de regen