Ik moet bekennen dat ik niet wekelijks in het bos kom. En ook niet op onverharde paden. Over het algemeen bevind ik mij met rolstoel of handbike op verharde wegen. Al zijn dit niet altijd effen paden; het is toch wat anders dan rijden over bosgrond.

Een paar keer per jaar begeef ik mij echter op moeilijker begaanbaar terrein, meestal in mijn vakantie. Dan moeten we minstens één keer een onmogelijke wandeling hebben gemaakt. Dat doe ik niet onvoorbereid. Ik heb mountainbikewielen voor op mijn rolstoel, die ik dan monteer. Dat maakt het al een stuk gemakkelijker om over oneffenheden als boomwortels te rollen. Al is het probleem van de voorwieltjes daar natuurlijk niet mee opgelost; die blijven snel ergens achter hangen en voor je het weet, lig je uit je rolstoel.

Wil je zelf ook goed voorbereid op pad gaan? Let dan zeker op deze punten!

Om dat te voorkomen, monteer ik een groot wiel (een soort kruiwagenwiel) aan mijn rolstoel. Je hebt deze voorwielen van allerlei fabrikanten. Ik gebruik het wiel van ROAM. Ik heb de desbetreffende bevestigingsbeugel toch al onder mijn rolstoel zitten, dus dat is wel zo gemakkelijk.
Afgelopen vakantie kwam dit voorwiel meer dan eens van pas. Ik reed er soepel mee over obstakels, maar het was ook een makkelijk hulpmiddel om mijn krukken aan vast te binden. Ik gebruik mijn krukken namelijk zelden en heb dus geen krukhouder op mijn rolstoel. Met een spanband maakten we ze vast aan de buis van het grote voorwiel. Zo hoefde manlief er niet de hele dag mee rond te sjouwen, en ik had er geen last van ...

Terug naar het bos. In 2015 heb ik meegewerkt aan een uitzending van ‘Klaas kan alles’. In deze aflevering wilden we ontdekken of het mogelijk is met een rolstoel door het bos te rijden. Tijdens de opnames kwam naar voren dat:

  1. het een uitdaging is om met een rolstoel door het bos te rijden (klik op de linkjes om de video's te bekijken)
  2. een handbike met wat bredere banden het bos al iets toegankelijker maakte
  3. voor de extreme ondergronden Klaas graag uitwijkt naar een heel speciaal voertuig 

Deze laatste oplossing is helaas niet voor veel mensen weggelegd. Een set mountainbikewielen en een groot voorwiel bevestigen is veel eenvoudiger te realiseren. Zolang het terrein niet té ruig is, komt u daarmee (zeker met een metgezel die een helpende hand kan toesteken) een heel eind.

Veel plezier!

Benieuwd naar de top 10 begaanbare natuurgebieden volgens onze ervaringsdeskundigen? Lees hiet hier!

Laura de Vaan - Door het missen van de laatste trede van de trap zit Laura de Vaan sinds 1996 in een rolstoel. Omdat ze het sporten niet kon laten, is ze al snel na de diagnose (CRPS I) op zoek gegaan naar een rolstoelsport. Met als resultaat dat ze eerder aan het sporten was dan dat ze in een gewone rolstoel zat om zich te verplaatsen. Gedurende een aantal jaren heeft ze met veel plezier aan rolstoeltennis gedaan, tot dit fysiek niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Na wat omzwervingen maakte ze in 2004 kennis met het handbiken. Dat ze er ook goed in is, is met medailles voor de olympische spelen en wereld kampioenschappen op zak een feit.

 

contact

kontakt

contact

contact

Laura de Vaan - een avontuurlijke bosrit? Niet onvoorbereid