Een belangrijke voorwaarde om als rolstoelgebruiker deel te nemen aan de samenleving is dat je je goed kunt verplaatsen. Het is dé schakel tussen alles wat het leven plezierig maakt, denk aan wonen, werken, sporten, ontspanning en het onderhouden van je sociale contacten. Onze missie is dan ook om oplossingen te ontwikkelen die zorgen dat je jezelf veilig en comfortabel kunt voortbewegen en die je bewegingsvrijheid vergroten. Een van die oplossingen is ons one-arm drive systeem. Wat de voordelen zijn van onze 1-handaandrijving, leggen we je uit.

Ben je halfzijdig verlamd of heb je een eenzijdig beperkte dan geen handfunctie, maar wil je wel graag een handbewogen rolstoel rijden? Dan is een one-arm drive systeem een ideale oplossing om jezelf toch goed te kunnen voortbewegen.

Bij een rolstoel met one-arm drive systeem zitten beide hoepels aan één kant, waardoor je de twee hoepels met de niet verlamde dan wel beperkte hand kunt bedienen. De grote hoepel drijft het wiel aan die kant aan. De aandrijving is gekoppeld aan de binnenste kleinere hoepel, waarmee je het wiel aan de andere kant van de rolstoel aandrijft.

Dubbele bediening links en rechts monteerbaar
Normaliter heb je als rolstoelgebruiker een hemi rolstoel links of een hemi rolstoel rechts nodig. Wat het one-arm drive systeem van O4 Wheelchairs uniek maakt is dat het wiel met dubbele bediening zowel rechts als links kan worden gemonteerd. Hierdoor kan een rolstoel geschikt worden gemaakt voor rolstoelgebruikers met een links- dan wel rechtszijdige verlamming. Ook na levering kan dit nog worden gewisseld, waardoor een rolstoel makkelijk(er) geschikt kan worden gemaakt voor een nieuwe gebruiker.

Minder ‘gehandicapt’
Een one-arm drive systeem stelt je dus in staat om een manuele rolstoel te rijden door één wiel aan te drijven. En waarom ook niet, als je fysiek prima in staat bent om je met de hand voor te bewegen in je rolstoel? Het alternatief is een elektrische rolstoel, die veel zwaarder rijdt. Bovendien oogt een manueel bediende rolstoel visueel minder ‘gehandicapt’ en voel je je hier over het algemeen veel vrijer en mobieler in. Ook kun je een handbewogen rolstoel natuurlijk veel makkelijker vervoeren dan een elektrisch alternatief. Tot zover de algemene voordelen van een one-arm drive systeem. Maar wat maakt dat van ons nou zo bijzonder?

RCA-Seat-System voor extra ondersteuning
Omdat het wel wat kracht kost om een handbewogen rolstoel te rijden, biedt onze activiteitsinstelling in de vorm van het door ons ontwikkelde RCA-Seat-system extra ondersteuning. Onze zitunits zijn met een interface aan de frames van onze rolstoelen gemonteerd. De units zitten op vier punten om de framebuis geklemd. Hiervoor is de positie van de zitting ten opzichte van de (achter-) wielen traploos aan te passen. Je verandert hiermee de balansinstelling van de rolstoel en je bepaalt hoe licht een rolstoel rijdt. Hoe meer van het (totaal-) gewicht over de achterwielen gebalanceerd is, hoe lichter de rolstoel rijdt.

Actief vs. passief
Dit kan echter ook te licht zijn doordat er teveel gewicht naar de achterwielen gaat. De rolstoel heeft dan constant de neiging om achterover te kiepen. Andersom kan ook. De rolstoel is in dat geval in plaats van te actief juist te passief ingesteld, waardoor hij erg zwaar rijdt. Het is belangrijk om een persoonlijke instelling te vinden waarbij sprake is van zo weinig mogelijk voorwieldruk, maar waarbij je je wel veilig voelt. Gelukkig kun je dit bij onze rolstoelen letterlijk tot op de millimeter nauwkeurig laten instellen door jouw leverancier.

Praktische handrem en armoplegger
Wat ons one-arm drive systeem ook uniek maakt is onze eenhandrem. Net als de aandrijving bedien je deze aan één kant en bedien je dus met één rem beide wielen. Daarnaast hebben wij onze eigen ontworpen hemiplegie-armlegger, speciaal ontwikkeld voor de arm die verlamd is dan wel een beperkte functie heeft. Het design van onze armlegger is wat meer voorgevormd dan standaard armopleggers. Er zit een soort gootje in, waardoor de zijkant van je onderarm meer zijdelingse steun krijgt en dus makkelijker op de armlegger blijft liggen.

Optisch mooie rolstoel
Ons one-arm drive systeem kan worden gemonteerd op de OlympicHopper, de SwayHopper en de TripHopper. Deze modellen kunnen worden uitgerust met een speciaal aangepaste achteras, waar de aandrijving in verwerkt/ingebouwd kan worden. Dit is naast een veilige, ook een optisch mooie oplossing. En laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over ons one-arm drive systeem? Neem dan contact met ons op!

contact

kontakt

contact

contact

One-arm drive systeem