Als rolstoelgebruiker is deelnemen aan bedrijfsuitjes niet altijd zo vanzelfsprekend als voor collega’s die niet in een rolstoel zitten. Een van de drie grootste sociale problemen die rolstoelgebruikers op hun werk ondervinden is dat externe locaties die worden ingeschakeld voor dergelijke uitjes, niet of slecht toegankelijk zijn. Hier vind je 10 tips voor rolstoelvriendelijke bedrijfsuitjes waar je in je rolstoel wél aan kunt meedoen.

Tip 1: Ga touwtrekken voor teambuilding
Touwtrekken kennen we allemaal wel. Twee teams bestaande uit meerdere personen die elk zo hard mogelijk aan een uiteinde van een dik touw trekken in een poging om elkaar over de middellijn te trekken. Bij VVC Adventure hebben ze een variant op dit oeroude spel bedacht. De teams zitten er namelijk in een rolstoel. Hier draait het dus niet om wie de sterkste benen heeft, maar de grootste spierballen! Plezier gegarandeerd én goed voor de teambuilding.

Tip 2: Test je armkracht met workshop boogschieten
Een workshop boogschieten is bij uitstek geschikt voor mensen in een rolstoel. Bij deze sport komt het niet aan op kracht in de benen, maar juist in de armen. Niet voor niets is deze sport zeer populair onder rolstoelgebruikers. One Events in het Gelderse Rhenoy organiseert workshops waar ook mensen in een rolstoel aan kunnen deelnemen. Voor het aannemen van de juiste houding geven instructeurs ter plaatse uitleg en tips.

Tip 3: Ontsnap aan de realiteit met een VR game
Even samen met je collega’s ontsnappen aan de dagelijkse realiteit doe je met een Virtual Reality Experience bij The Great Escape in Zwolle. Er zijn twee Virtual Reality Rooms zodat twee spelers tegelijk hun VR-Experience kunnen beleven. Voor rolstoelgebruikers wordt de ruimte speciaal aangepast. Samen speel je verschillende spellen om te bepalen wie het beste tegen grote hoogtes kan of het beste fruit kan hakken. Als dit niet al tot genoeg hilariteit leidt: ben je niet aan de beurt, dan kun je op een groot scherm aanschouwen hoe je collega’s het er vanaf brengen.

Tip 4: Waag je aan een potje rolstoelbasketbal
Wil je je collega’s eens verrassen? Stel dan een clinic rolstoelbasketbal voor. Het voordeel van een clinic rolstoelbasketbal is dat iedereen gelijk is. Zelfs de meest sportieve collega moet dezelfde drempels nemen als de collega die nog nooit iets aan beweging heeft gedaan. Al spelenderwijs kom  je erachter waar je collega’s zichtbaar en onzichtbaar mee worstelen. Bovendien kunnen niet-rolstoelgebruikers op deze manier eens ervaren hoe het is om je in een rolstoel voort te bewegen.

Tip 5: Koken in de kas
Samen koken en eten verbindt. Wat is er dan leuker dan met je collega’s een kookworkshop doen? Bij De Groene Schuur in Groessen bieden ze kookworkshops aan vanuit een ruime, modern uitgeruste kookstudio, gesitueerd in de tuinbouwkassen van het bedrijf. Voor de workshops worden de tropische groenten, pepers en zogenoemde oud Hollandse groenten gebruikt die in de kassen worden gekweekt. De kookstudio is volledig rolstoeltoegankelijk. Ook is er een invalidentoilet aanwezig.

Tip 6: Zet je pokerface op
Leer samen pokeren en speel om leuke prijzen met een pokerclinic. Succes verzekerd, ook voor rolstoelgebruikers, want je zit met z’n allen gezellig aan een tafel. Met een stapel fiches op zak neem je eerst plaats aan de voorrondetafels. De winnaars van deze tafels gaan naar de finaletafel met echte experts. De verliezers kunnen kijken hoe de collega’s het er vanaf brengen of nemen deel aan de verliezerspoule.

Tip 7: Overwin hindernissen én je hoogtevrees tussen de boomtoppen
Verleg je grenzen door deel te nemen aan een rolstoelvriendelijk parcours in het Klim & Avonturenbos in Goirle. Je begeeft je tussen de boomtoppen op een hoogte van vijf meter waar je vier hindernissen neemt over een lengte van vijftig meter. Via een tokkelbaan van 35 meter suis je vervolgens met rolstoel en al weer naar beneden.

Tip 8: Leer je collega’s kennen op het water
Varen op een boot doet wonderen voor de (werk)sfeer. Op het water voer je al snel hele andere gesprekken dan op de werkvloer. Bij rondvaartbedrijf van Dijk houden ze veel rekening met mensen in een rolstoel. Rondvaarboot ‘de Waterpoort’ is speciaal aangepast voor rolstoelgebruikers en minder validen. Via een brede loopplank kom je aan boord van de boot. De loopplank is dermate breed dat ook zeer brede rolstoelen er met gemak overheen kunnen. Rolstoelgebruikers kunnen zich via de brede deuropeningen gemakkelijk voortbewegen door de ruim opgezette boven- en benedensalon. Beide salons zijn goed bereikbaar met liften. Op de twee salons bevinden zich aangepaste toiletten waar zelfs een ‘sara’ (actieve tillift) in kan worden geparkeerd. Er is de keuze uit verschillende arrangementen, zowel overdag als in de avond, al dan niet met drank, buffet en/of borrelhapjes.

Tip 9: Breng een bezoek aan een kasteel
Kastelen zijn meestal niet of slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers, want: veel trappen. Een uitzondering op de regel is Kasteel Hoensbroek, het enige kasteel in Nederland met een lift. Bij de entree van het kasteel kun je zo nodig een rolstoel lenen. Speciaal voor minder validen heeft het kasteel een route uitgestippeld. De route begint met een film over het kasteel in de filmzaal op zolder. Hier kom je door in het Slotgebouw de lift te nemen naar de 17e eeuwse zolder op de tweede verdieping. Daarna is er gelegenheid om de rest van de 17e eeuwse vleugel in het Slotgebouw te bezoeken. Naast een rondgang in het kasteel kun je ook kiezen voor een van de workshops die het kasteel aanbiedt, zoals een workshop schermen of een workshop met roofvogels.

Tip 10: Stap uit je comfortzone met Crossfit
Ben je niet bang om een beetje af te zien tijdens een bedrijfsuitje? Stap dan uit je comfortzone en meld jou en je collega’s aan voor een proefles Crossfit. Crossfit is een uitdagende en dynamische sport die gemakkelijk is aan te passen aan jouw niveau en capaciteiten. Oók als je in een rolstoel zit. Crossfit is een trainingsmethode waarbij atletiek, gymnastiek en krachttraining worden gecombineerd. Zo wissel je bijvoorbeeld wallballs af met push-ups. Niet alleen voor jou maar ook voor Crossfit-trainers is een dergelijke les leerzaam omdat zij dan moeten nadenken hoe ze bepaalde oefeningen duidelijk moeten uitleggen. Voor iemand in een rolstoel is het bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen dat die persoon de rolstoel kan blijven voortduwen. Oefeningen waarbij de schouders flink worden belast, zijn dus niet zo’n goed idee.

In de whitepaper ‘Werkfrustraties van rolstoelgebruikers’ lees je alles over de uitkomsten van het onderzoek, alle cijfers en concrete problemen en mogelijke adviezen van experts.

contact

kontakt

contact

contact

Rolstoelvriendelijk bedrijfsuitje