Het is weer die tijd van het jaar waarin het steeds vroeger donker wordt en het regelmatig regent. Voor mij niet per se redenen om binnen te blijven bij het warme haardvuur. Soms is het gewoon fijn om even lekker om naar buiten te gaan, soms moet je vanwege een of andere verplichting de deur uit. De ene keer ga ik met alleen de rolstoel op pad, een andere keer met de handbike ervoor. Met handbike sowieso op de rijbaan, in alleen de rolstoel zo veel mogelijk op de stoep, maar dat is niet altijd en overal mogelijk.

Vol vertrouwen
Ik rij nu anderhalf jaar in een O4 rolstoel en ik ben er nog steeds iedere dag ontzettend blij mee. Zodra ik er in ga zitten voel ik me letterlijk aan alle kanten ondersteund. Ik kreeg de stoel op de eerste dag van de eerste lockdown. Inmiddels zijn we vele maatregelen verder en kan gelukkig alles weer. Met het opengaan van de samenleving, ben ikzelf ook beetje bij beetje de samenleving weer in gerold. Natuurlijk is het niet zo dat ik dankzij de stoel weer alles kan: ik ben chronisch ziek en mijn lijf heeft nog steeds een dik energietekort. Maar daar waar ik twee jaar geleden de deur nauwelijks meer uitkwam, ga ik er nu vol vertrouwen weer op uit. Ik word gedragen door de stoel en als het alsnog te veel en te zwaar wordt, kan ik ter plekke een rustig hoekje zoeken en even gaan liggen. 

Niet vanzelfsprekend
Hoe dan ook, in deze tijd van het jaar kriebelt het bij mij. Ik ben niet iemand die heel graag opvalt, maar ik wil wel graag gezien worden. Letterlijk. Ik denk dat dat voortkomt uit de tijd dat ik nog met de motor eropuit ging. Zodra je het motorpak aan hebt, de helm opzet en de motor start, weet je één ding: het is niet vanzelfsprekend dat andere verkeersdeelnemers jou zullen zien. Op klaarlichte dag, ook met verlichting aan, heb ik meerdere keren flink moeten remmen omdat een auto doodleuk vlak voor mijn neus de weg op reed. Als het donker is en het ook nog eens regent, dan weet je als motorrijder dat je nog veel sneller over het hoofd wordt gezien.

Subtiel maar effectief
Ik had een tijdje een zwart motorpak. Niet erg bevorderlijk voor de zichtbaarheid, dus ik trok er een veiligheidsvestje overheen. Toentertijd droeg ik het met liefde, maar nu… vraag me niet waarom, maar ik vertik het om met zo’n hesje achterop mijn rolstoel rond te rijden, zoals ik vooral scootmobielers zie doen. Goede zichtbaarheid kan wat mij betreft subtieler en toch effectief zijn.

Seintje
Via de motorwereld weet ik dat er zwarte reflectietape bestaat. Dat is zwarte tape die wit oplicht als er licht op schijnt. Vorig jaar heb ik online een rolletje reflectietape. Het idee was leuk, de uitwerking viel nogal tegen. De tape had de zichtbaarheid van een zwarte kat in een nachtelijke regenbui. Niet te zien dus. Natuurlijk heb ik fietslampjes op de stoel, maar toch bleef het knagen... Ik wil meer, ik wil veiliger. Want wat nou als m’n batterijen leeg zijn, of als ik op een donker landweggetje rijd? Wat nou als de twee lampjes worden aangezien voor twee fietsen naast elkaar, waarvan er één achter de ander kan gaan rijden? Hoe maak ik duidelijk dat ik een rolstoeler ben? Hoe geef ik een seintje: Let op!

Materiaal voor niet-motorrijders
Enige tijd geleden heb ik contact gezocht met de mannen van Boxerpower.nl. Zij leveren stickersets voor motoren, onder andere in het zwart. Ik was niet de eerste die vroeg of ze ook iets kunnen leveren voor niet-motorrijders. Een aantal scootmobielrijders was ook al eens bij hen terechtgekomen. En ja, ze kunnen dus ook materiaal leveren voor de niet-motorrijder. Binnen no-time had ik prachtig zwart tape in huis. Glanzend en diepzwart van kleur.

Magic in het donker
Aan de achterzijde van de rolstoel heb ik smalle reepjes tape geplakt, uiterst links en rechts om de breedte van de stoel aan te geven en op de hoofdsteun en bij de kiepwieltjes. Overdag vallen de stickers weg tegen de zwarte onderdelen waarop ze geplakt zitten. De magic gebeurt in het donker, als er een lichtstraal op valt. Die wordt prachtig mooi gereflecteerd. Niet zoals die zwarte kat in de nachtelijke regen, maar als een witte kat in het schijnsel van de volle maan. De stoel valt nu veel meer op en dat geeft mij een veel veiliger gevoel. Zo kan ik, al is het in de schemering, met een lekker vaartje naar beneden rollen op een heuvelig terrein. Want die motorrijder in mij is still alive!

Wil je weten of een O4 rolstoel iets voor jou is? Neem dan contact met ons op!

contact

kontakt

contact

contact

Reflectietape op O4 rolstoel