Tien jaar geleden werd bij gepensioneerd huisarts Leon Salimans uit Gorssel de diagnose MS gesteld. Vanwege zijn motorische klachten die steeds erger werden, werd hij zeven jaar geleden volledig afhankelijk van een rolstoel. Sindsdien heeft hij in maar liefst vier aangemeten rolstoelen gereden, maar in geen van allen zat hij echt comfortabel. Daar kwam vorig jaar september verandering in, toen Leon zijn op maat gemaakte WorkHopper van O4 Wheelchairs ontving. “Met name de zithouding is nu zo veel beter!”

De ziekte MS uitte zich bij Leon voornamelijk in het verlies van zijn sta- en loopfunctie. “En dan ga je ineens de wereld van de rolstoelen in. Dat begint met het online bestellen van een rolstoel voor tweehonderd euro waar je in het begin af en toe in zit. Totdat je zo’n rolstoel steeds vaker nodig hebt. Op dat moment ging ik uitkijken naar een op maat gemaakte rolstoel.”

Werkgerelateerde rolstoel
Ondanks dat de rolstoelen die volgden altijd aangemeten waren, heeft Leon er nooit echt goed in gezeten. “Ik had altijd de neiging om een beetje onderuit te glijden. Dat was heel oncomfortabel.” Op een dag zag hij een advertentie van O4 Wheelchairs in Support Magazine van de WorkHopper. “Toen dacht ik: dit is misschien wel wat voor mij. Vooral het feit dat het een werkgerelateerde rolstoel is, sprak mij erg aan.”

Hij zocht contact met O4 Wheelchairs en toog naar Varsseveld om een kijkje te nemen in het Experience Center van de rolstoelproducent. “Ik heb toen een rolstoel meegekregen om een week lang uit te proberen. Die rolstoel beviel onwijs goed. En dan was die nog niet eens op maat gemaakt, moet je nagaan. Met name de zithouding was veel beter dan andere stoelen die ik heb gehad. Daar wilde ik na een paar uur echt even anders in gaan zitten. Dat gevoel had ik niet in de rolstoel van O4.”

Optimale zithouding
Zijn positieve ervaring met de testrolstoel leidde ertoe dat Leon uiteindelijk een op maat gemaakte WorkHopper met OlympicHopper-onderstel bestelde. “Ik zit de hele dag comfortabel, zonder problemen. Echt opmerkelijk. Wij gaan nogal graag uit eten, en dan hang je toch altijd een beetje onder zo’n tafel… Maar niet in deze rolstoel. De zitting zet je iets omhoog waardoor je gewoon normaal en rechtop zit. Ik zit ook veel steviger. Ik kan de zitting kantelen, maar ik kan ook de achterkant naar voren klappen, waardoor ik altijd een optimale zithouding kan realiseren. Bovendien is de rolstoel enorm stevig en sterk, maar tegelijkertijd heel licht in het aanduwen. Ja, ik ben er echt heel blij mee.”

Stamceltransplantatie
Op dit moment werkt Leon er hard aan om uit de rolstoel te komen. “Vier jaar geleden heb ik een stamceltransplantatie in Mexico ondergaan. Dat heeft de progressie van de ziekte gestopt. Ook zijn een paar hele vervelende klachten volledig verdwenen. Door fors te revalideren krijg ik steeds meer kracht terug in mijn benen. Ik werk ernaartoe om in ieder geval weer te kunnen staan. Bij Medifit in Moraira, Spanje, heb ik vorig jaar in hun revalidatiecentrum drie uur per dag intensief getraind, en dat twee maanden lang. Ik kan je vertellen, dan ga je echt vooruit! Het leidde ertoe dat ik, weliswaar voetje voor voetje, uiteindelijk veertig meter heb gelopen in het zwembad.”

Minder afhankelijk
Zijn WorkHopper had Leon meegenomen naar Spanje. “Heel fijn dat dit kon. Normaal gesproken doet O4 zes weken over de bouw van een rolstoel, maar omdat ik de rolstoel heel graag wilde meenemen naar Spanje, hebben ze mijn rolstoel binnen een maand gebouwd. Daar ben ik ontzettend blij mee. Mijn revalidatietraject zet ik nu in Nederland voort. Ik hoop dat ik over een jaar of twee veel minder afhankelijk ben van de rolstoel. Maar tot die tijd zit ik goed in mijn WorkHopper!”

<>
Gerelateerde inhoud: 

contact

kontakt

contact

contact

Leon Salimans in zijn op maat gemaakte WorkHopper