Alert, spontaan, eigenzinnig en actueel. Zo laat de Turks-Nederlandse cabaretière, columniste, presentatrice en actrice Funda Müjde zich het best omschrijven. Bij het grote publiek werd zij bekend door haar bekroonde hoofdrol in de film Julia’s geheim, maar ook door rollen in televisieseries zoals Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West, Zeg ‘ns Aaa, Hallo Holland en Goede Tijden Slechte Tijden.

Na een ernstig verkeersongeluk in 2007 was Funda veroordeeld tot het gebruik van een rolstoel. Dit heeft haar echter niet belemmerd om haar activiteiten met tomeloze energie en inzet weer op te pakken. Inmiddels is ze bezig met haar tweede theatervoorstelling ‘Funda stelt zich aan’. Hierin trotseert zij haar eerste zelfstandige reis, die ze tegenwoordig deels aflegt in een WorkHopper van O4 Wheelchairs. Haar ervaringen met deze rolstoel deelt ze in een serie blogs én vlogs op de website en de Facebookpagina van O4 Wheelchairs.

‘De eerste keer dat ik de WorkHopper van O4 Wheelchairs publiekelijk heb uitgeprobeerd was tijdens de opening van de tentoonstelling Nieuwe Nuances van modeontwerper en kunstenaar Aziz Bekkaoui in het Cobra Museum in Amstelveen. Nieuwe Nuances toont het werk van acht vrouwelijke kunstenaars die zich in en rondom de kunstenaarsgroep Cobra bewogen. De tentoonstelling werd in de aanwezigheid van vele vrouwen gehuld in schildersjassen – ontworpen door mijn goede vriend Aziz - geopend door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Uit ervaring weet ik dat ik op dit soort openingen vrienden en collega’s uit de kunstwereld ga zien. Sommigen mensen had ik misschien al een jaar niet gezien. Op zulke momenten is mijn rolstoelgebondenheid en dus rolstoelwendbaarheid heel belangrijk voor mij. Is mijn rolstoel alleen maar een sta-in-de-weg of is mijn rolstoel zo ontworpen dat ik kans krijg alles te zien, met iedereen te praten en mij vrij te bewegen?

De reden dat ik O4 Wheelchairs rolstoel uit wil(de) proberen is dat de achterkant van de zitting in hoogte verstelbaar is. Ook de rugleuning kan worden versteld. Hierdoor zit ik hoger dan in mijn eigen dagelijkse rolstoel. Door de leuning kan ik een zeer actieve zithouding aannemen en als ik even ‘lui’ wil hangen of wil ‘liggen’, dan kan dat ook.

Mijn eerste test met de WorkHoppper beviel uitstekend. De stoel is nog niet helemaal op mij afgesteld, omdat ik niets wil verliezen van ’het hoger zitten’. Ik ben niet zo lang, waardoor mijn armen te kort zijn als de rolstoel omhoog gaat. En toch kon ik nu al – terwijl ik hoog zat – zonder problemen naar mijn vrienden rollen die ik wilde spreken. Mijn gesprekspartners hoefden nauwelijks te bukken en ik had niet het gevoel dat ik tegen iemands achterwerk of kruis aan zat te kijken. Praten op niveau dus!

Kortom, ik ben tevreden en kan niet wachten om de rolstoel te gebruiken tijdens een volgend event. Oh ja, als u deze zomer zin en tijd heeft: de tentoonstelling Nieuwe Nuances in het Cobra Museum te Amstelveen is erg de moeite waard!

Meer van Funda zien? Dit najaar vervolgt Funda haar reis langs Nederlandse theaterzalen met haar nieuwe tentoonstelling ‘Funda stelt zich aan’. Ga voor meer informatie naar Fundam.nl.

Fotobijschriften:
Bovenste foto: Funda in de WorkHopper van O4 Wheelchairs
Onderste foto: Funda samen met minister Ingrid van Engelshoven, die de tentoonstelling 'Nieuwe Nuances' in het Cobra Museum opende

 

Cabaretière Funda Müjde test WorkHopper tijdens opening nieuwe tentoonstelling in Cobra Museum

<>
Gerelateerde inhoud: 

contact

kontakt

contact

contact

Funda Müjde bezoekt Cobra Museum in WorkHopperFunda Müjde met minister Ingrid van Engelshoven