• Waarom is een rolstoel op maat belangrijk?

  Een rolstoel die afgestemd is op jouw lichaam kan veel opleveren. De juiste rolstoel geeft kwaliteit van leven, meer autonomie en meer zelfregie. Je kunt zo zelfstandiger leven. Ook kan een goede rolstoel zorgen voor sneller herstel en beter behoud van je lichamelijke functies.

  Daarnaast kun je met een goed passende rolstoel beter voor jezelf zorgen. De juiste rolstoel verlaagt jouw hulpbehoeften, omdat jij zelf veel mobieler bent. Het maakt het zelfs makkelijker om te gaan werken en doordat je langer in je rolstoel kunt zitten, verhoog je ook je prestaties op het werk.

 • Hoe zorg je voor continue innovatie in rolstoelen?

  Innovatie staat bij O4 Wheelchairs centraal. We willen het zitten en rijden aangenamer maken en de leefkwaliteit en vitaliteit van een gebruiker verhogen. Het dagelijkse contact met klanten, leveranciers en zorgprofessionals levert input voor deze continue verbeteringen en innovatie. Om erachter te komen wat we kunnen verbeteren en welke behoeften rolstoelgebruikers hebben, stel je hen verschillende vragen, zoals:
  - Waar zit je het lekkerst?
  - Hoe lang kun je rechtop zitten?
  - Hoe houdt je balans?
  - Wanneer heb je pijn in de rolstoel?
  - Hoeveel energie kost het rijden in de rolstoel?

  De input die we uit deze vragen krijgen, gebruiken we bij de doorontwikkeling van onze rolstoelen.

 • Waarom is het energieverbruik bij O4 rolstoelen zo laag?

  O4-rolstoelen hebben een uiterst laag energieverbruik in hun klasse. Dit is allereerst te danken aan het energiezuinige vaste frame met vaste achter as. Dit wil zeggen dat de rolstoel niet in de breedte op te vouwen is. Vouwrolstoelen verliezen veel energie, jouw energie, door het vouwmechanisme.

  Daarnaast zorgt een goed ingestelde balans ervoor dat het rijden in een rolstoel weinig energie kost. Het zitsysteem wordt hierbij naar achteren geschoven ten op zichte van het onderstel, waardoor er zoveel mogelijk druk bij de voorwielen weggehaald wordt. Voorwielen creëren namelijk acht keer meer rolweerstand dan achterwielen bij gelijke belasting. Als de voorwielen nauwelijks belast zijn gaat het draaien en wenden moeiteloos. 

 • Welke invloed heeft het licht rijden van mijn rolstoel op mijn lichaam?

  O4-rolstoel en gewicht
  Het gewicht staat bij O4 in dienst van de functionaliteit, instelbaarheid, het licht rijden en gezond zitten. Door extra functionaliteiten zoals permanente rugverstelling en vering/demping worden blessures en blijvende schade door lang zitten voorkomen.

  De O4-rolstoel heeft het laagste gewicht waarbij schadevrij zitten en rijden nog mogelijk is. Naast het rijden in een rolstoel is gewoon zitten eigenlijk net zo belangrijk. Hoe minder functies, hoe lichter de rolstoel, wat natuurlijk handig is voor het transport. Maar je wilt ook ondersteund worden, kunnen leven en werken en vooral vitaal blijven.

 • Wat is de beste houding in een rolstoel?

  De beste houding bestaat niet, je volgende houding is de beste. Wat het meest gezond is, is het afwisselen van houdingen. Wij noemen dit dynamisch zitten. Dynamisch zitten gaat uit van veel afwisseling, lang zitten vermijden en elke kans voor variatie in je houding benutten. Hiervoor ga je op zoek naar een rolstoel die de vorm van je lichaam ondersteunt op ieder moment.

 • Hoe zorg je voor meer balans in een rolstoel?

  De balans in een rolstoel wordt bepaald door de verdeling van druk over de voor- en achterwielen. Veel mensen rijden met een hoge druk op de voorwielen zonder kiepveiligheid. Het voorover zitten geeft onnodige druk op de ingewanden, waardoor je steeds krommer wordt. Ook zorgt het ervoor dat de rolstoel zwaarder rijdt, waardoor je je schouders kan beschadigen bij het draaien en wenden.

  Hoe vind je de juiste balans?
  Het zwaartepunt van de zittende mens ligt drie centimeter voor de navel. Het is daarom belangrijk dat je een rolstoel hebt waarbij de juiste balans kan worden ingesteld. Als het zitgedeelte ten opzichte van het onderstel verschoven kan worden, kun je de rolstoel zo instellen dat het meeste gewicht naar de achterwielen verplaatst wordt.

 • Hoe bepaal je de wielgrootte van je rolstoel?

  Bij veel gebruiksvoorwerpen is de benodigde maat van het product afhankelijk van de maat van de persoon. Denk bijvoorbeeld aan een fiets, een tennisracket of een golfstick. Er moet een optimale samenhang zijn tussen de productmaat en de mensmaat om ervoor te zorgen dat je het product zo goed mogelijk kunt gebruiken. Dit geldt ook voor een rolstoel en daarmee de wielgrootte van de rolstoel.